Jedz produkty, które nie szkodzą Twoim zębom!

Chcesz stosować zdrową dietę, która będzie korzystna dla Twojej kondycji i samopoczucia? Przy ustalaniu jadłospisu warto też wziąć pod uwagę stan uzębienia. Część produktów spożywczych niekorzystnie wpływa na zęby i zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy. Skorzystaj z naszych wskazówek i jedz tak, aby gabinet stomatologiczny odwiedzać wyłącznie w celach profilaktycznych.

Wyeliminuj produkty, które mają negatywny wpływ na uzębienie

 

Powolne psucie się zębów i powstawanie ubytków to nie tylko kwestia zaniedbań w zakresie higieny jamy zębów. Oczywiście regularne szczotkowanie jest powszechnie zalecane w klinikach dentystycznych, ale czasami i ono nie wystarcza, aby móc cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem. Warto zatem pamiętać o ograniczaniu produktów, które mogą niekorzystnie wpływać na stan uzębienia.

 

Wśród nich na pewno należy wymienić jedzenie zawierające dużą ilość cukrów. To właśnie nimi najchętniej żywią się bakterie jamy ustnej i doprowadzają do powstania ubytków. Trzeba też mieć świadomość, że groźne są również produkty, które pod wpływem metabolizmu przekształcają się w kwasy działające destrukcyjnie na szkliwo.

 

Wykaz zakazanych produktów powinny otwierać chipsy. To królestwo cukrów prostych, które szkodzą między innymi na stan dziąseł. Łatwo przyklejają się do powierzchni zębów i trudno usunąć je z przestrzeni międzyzębowych. Podobnie jest z suszonymi owocami, które niektórym mogą wydawać się idealną zdrową przekąską. Niestety również zawierają duże ilości cukrów prostych i z łatwością przyklejają się do zębów.

 

Poza tym warto pamiętać o negatywnym działaniu twardych cukierków i landrynek, przez które łatwo ukruszyć ząb. Dentyści gabinetów stomatologicznych zalecają także redukcję kwaśnych soków owocowych, alkoholu oraz kawy i czarnej herbaty. Trwałe przebarwienia to efekt picia dużych ilości czerwonego wina, którego spożywane w nadmiarze może mieć inne negatywne skutki uboczne dla całego organizmu.

Jedz to, co jest dobre dla zębów!

 

Gdy znana jest już „czarna lista” największych wrogów zdrowego uzębienia, pora wymienić produkty, które mają neutralny lub pozytywny wpływ na uśmiech. Podczas planowania jadłospisu należy uwzględnić m.in. zawartość składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Przodują pod tym względem przede wszystkim owoce i warzywa. Spożywanie jabłek działa korzystnie na kości, choć niestety zawierają sporo cukru, a niektóre odmiany bywają bardzo kwaśne.

 

Mniej wątpliwości należy mieć do produktów zawierających dużo wapnia. To głównie nabiał, czyli mleko, sery, śmietana oraz jogurt naturalny. Warto wybierać te produkty, które nie są zbyt tłuste. Dodać należy, że ser jest szczególnie dobrze oceniany przez stomatologów w klinikach dentystycznych, ponieważ podnosi poziom pH płytki nazębnej i wzmacnia szkliwo.

 

Do jadłospisu można dodać także produkty roślinne, wśród których na polecenie zasługuje fasola, migdały, rukola i szpinak. Aby wzmocnić twardość zębów warto sięgnąć po jedzenie bogate w witaminę D, a zatem ryby oraz jajka. Natomiast witamina C dba o zdrowe dziąsła, dlatego polecamy jeść m.in. pomidory, paprykę oraz kapustę. Jeśli zatem chcesz mieć zdrowe uzębienie, świadomie dobieraj produkty spożywcze i postaraj się ograniczać szkodliwe jedzenie oraz napoje.